Varför fiber

Optisk fiber dras i dag till villor,bostadsrättsföreningar och företag när man ändå gör andra installationer. Det är en anslutningsform som anses framtidssäker eftersom den möjliggör hög överföringskapacitet. Till skillnad från exempelvis ADSL, som många idag har via telefonledningen, kräver fiberanslutningar att ny infrastruktur byggs (fiberkablar dras). I städer och större tätorter har fiberinstallationer skett regelmässigt i många år i form av stadsnät etc. För ca 3 år sedan började arbeten genomföras med installationer även i ren landsbygd.

Vad kostar det ?
I norra Ny är priset 20 900 kr per anslutning. För flera anslutningar på samma fastighet är priset 10 450 kr från anslutning nr 2. Det gäller om anslutningen ligger inom 40 meter från första anslutningen. Se vidare i avtalet.

* Varför ska jag skaffa fiber?
Kopparnätet som idag ger fast telefon och internet via ADSL kommer att läggas ned.

* När läggs kopparnätet ned?
Vi vet inte exakt när det händer i de tre stationer (Fastnäs, Stöllet och Ambjörby) som rör Norra Ny . Nedsläckningen pågår nu över hela landet. I Torsby kommun har det stängts stationer under 2014-2016. 2015 släcktes Gravol station med ADSL ned. Kund har rätt att få meddelande 3 månader före nedstängning så även om Telia har planering för nedsläckningen kan det gå snabbt från det att man får besked.

* Man tar inte bort fasta telefonen och ADSL innan fiber är på plats?
Telia har ingen skyldighet att tillhandahålla telefoni/internet. Det innebär att Telia kan släcka ned en eller flera stationer i år, i Norra Ny, och detta utan att ha någon plan att fiberkanalisera i området. I praktiken skulle det innebära att alla är hänvisade till mobila lösningar.

* Duger inte min mobiltelefon?
De flesta har tillräcklig täckning för att kunna ringa och ta emot samtal från bostaden. De flesta torde också ha täckning för internet även om kvalitén inte blir tillräcklig bra för alla saker man kan använda internet till. Mobilnätet räcker till att betala räkningar och enklare göromål. Att ha sitt tv-tittande, dataspela eller sända och ta emot större datamängd via mobila nätet är däremot tveksamt. Lägg då också till de tjänster som snart kommer, ex.vis hälsoundersökning via nätet. Tekniskt kan man konstatera att mobil telefoni är ett komplement till fiberkabel. Den ger dig möjlighet att kommunicera i bilen och utomhus.

* Är det billigare med mobil telefon jämfört med fiberkabel?
Ja, ingångspriset är lägre. För ca 500 kr/mån kan du ringa och få en fast volym till internet,
ca 15 GB är vanligt. Tänk på att en film från ex.vis Filmflix tar ca 4 GB i HD kvalitet. SVT Play i normal kvalitét (Inte HD) tar ca 1 GB per timme. Vill man se en fotbollsmatch torde en åtgång på 1-2 GB/timme vara realistiskt. Ett mobilt abonnemang räcker inte långt och då kostar det ytterligare om man vill ha internet resten av månaden. Som jämförelse kostar det ca 250 kr/mån att få obegränsad tillgång till internet via fiberkabel! Du kan titta på SVT Play dygnet runt utan att betala något i tillägg.

* Vad kan jag använda min fiberkabel till?
Allt fler tjänster läggs nu in på internet. Många tjänster kräver en snabb och säker anslutning vilket fiberkabeln är. Funderar du på att byta tv-apparat ? Idag väljer många att köpa en stor dataskärm med inbyggt internet och strunta i tv-apparaten. Man sparar då årliga licensavgiften på ca 2500 kr. Mycket tyder på att distributionen av tv integreras med internet. Kvar blir då marksända tv-nätet. Idag finns det mesta av tv på internet. Exempelvis om man är intresserad av fotboll, Premier Leauge ex.vis, så erbjuder Viasat en tjänst för 349 kr/månaden där man ser de flesta matcher från England m.fl fotbollsländer. Motsvarande finns för ishockey och andra idrotter. Dessa kanaler är inte svårare att hantera än en vanlig fjärrkontroll till tv-apparaten! De flesta intressen finns representerade, en sökning på You Tube på ordet ”jakt” ger 253 000 svenska filmer att titta på!

* Hälsotjänster och trygghetslarm
Landstinget har idag något som kallas vårdguiden på internet. Med en legitimering så kommer du åt dina journaler, kan kolla av recept, få sjukintyg samt ha vårdmöte med läkare.
Torsby kommun har digitala trygghetslarm som ger tillgång till en hel del tjänster jämfört med de gamla analoga telefonlarmen.

* Kan jag spara på att installera fiber?
Finns inget generellt svar på det. Man kan generellt säga tjänsterna är billigare med fiber än om du idag har olika abonnemang för internet, telefon och tv. Med fiberkabel kan du få alltihop i ett paket för ca 500 kr/mån. Fundera själv på vad din kostnad är idag.

* Ökar värdet på fastigheten med fiber?
Det brukar påstås att värdet på fastigheten ökar med fiber installerat. Vi har inte sett någon sådan beräkning i glesbygd. Därför vågar vi inte påstå att så är fallet. Vad vi säkert kan konstatera är att attraktionskraften på fastigheten blir större med fiber installerat. Det är idag ett försäljningsargument på mäklarsidorna!

* Kan jag beställa fiber i efterhand?
Ja, det går. Men det kräver naturligtvis att vi blir 300 hushåll för byggstart även utan din medverkan. Annars finns inget nät att ansluta sig till!

* Vad kommer det att kosta om man beställer i efterhand?
I tätort brukar det kosta ca 35 000 kr att få fiber installerat i efterhand. Kan variera beroende på ort. I Norra Ny ger man inte ett fastpris då det finns många fastigheter mer enskilt belägna jämfört med tätort. Räkna dock inte med lägre pris än 35 000 kr.

* Är fiber en tillfällig fluga? Kommer det något annat?
Är mycket prat om 4G, 5G m.m. Dessa tekniker kommer inte att ta över fiberkabeln. Fiberkabel uppfanns 1952. Därefter har konceptet förbättrats kontinuerligt. Idag fungerar nätet i hastigheter upp till 1000 Mbit/sek. (Som jämförelse varierar mobil data mellan ca 3 Mbit – ca 50 Mbit i vårt område) Själva kabel är gjord av glas och signalen består av ljus. Detta ger höga hastigheter utan prestandaförlust i upp till 1,5 mil! I Sverige började nätet byggas i städer, sk stadsnät, i slutet av 90-talet. Därefter har det byggts ut allteftersom. I tätort byggs idag inte hus utan fiberkabel.